Menu

Правила понашања на интернету

Правила лепог понашања (етикеција) на интернету се често називају ‘нетикеција’.

Реч  је настала од енглеске речи ,,net“ и француске речи ,,etiqueette“, ˇшто у преводу значи карта или улазница за приступ одређеној друштвеној мрежи.

 

Резултат слика за netiquette

Правила понашања на интернету

БУДИ ПРИСТОЈАН

Не смеш  да вређаш, омаловажаш или на било који начин малтретираш  друге на интернету.  Kао и у стварном животу и на интернету се опходи онако како би ти желео да се неко опходи према теби, пристојно и са уважавањем.

Нападање, вређање, употреба погрдних имена па чак и вулгарности, постале су честе појаве на интернету. Овај феномен неприхватљивог понашања добио је име ,,флејмовање“, од енглеске речи ,,Flaming“.

Немој слати непристојне и увредљиве поруке или поруке испуњене мржњом и претњама путем е-maila, телефона нити било где на интернету. Ако неко теби шаље увредљиве поруке, не одговарај. Ако те неко напада на чату или ти шаље поруке мржње, сачувај их и покажи одраслој особи у коју имаш поверења.

Не учествуј  у трачевима и расправама у којима се исмева нечији изглед и особине, односно који потпирују верске, националне, полне или друге сукобе. Најбоља реакција на провокације јесте не реаговати!

Резултат слика за netiquette

ЧУВАЈ СВОЈЕ ЛИЧНЕ ПОДАТKЕ

Никад немој на интернету објављивати податке о себи, својој породици. Не откривај своје презиме ни адресу, нити у коју школу идеш јер немају сви на интернету добре намере. Твоје податке могу искористити да учине нешто лоше теби или да под твојим именом повреде некога другог. Kрађа идентитета све је већи проблем и зато на интернету треба бити врло опрезан.

Немој слати личне податке непознатим особама и не одговарај на поруке које су непримереног садржаја. Садржај поруке сними и покажи одраслој особи од поверења.

Резултат слика за netiquette

НИKАДА НЕМОЈ ОБЈАВИТИ ЛИЧНЕ ПОДАТKЕ И ФОТОГРАФИЈЕ ДРУГИХ БЕЗ ОДОБРЕЊА

Kао што не желиш да неко чита твоја писма и поруке тако ни ти немој читати туђа. Лозинка је приватно власништво и нико нема право хаковати туђи идентитет и читати туђу пошту, представљати се на чату као неко други нити користити туђе профиле на друштвеним мрежама.

Нигде на интернету не објављуј личне податке о својим пријатељима, садржај ваше електронске комуникације или фотографије а да за то ниси добио њихову сагласност.

Ни под којим условом не  да дели около туђе личне податке без изричите дозволе те особе.

Објављивање фотографије на интернету може бити нарушавање права на приватност, може представљати нарушавање угледа друге особе па према томе може бити пријављено полицији као кривично дело.

БОРИ СЕ ПРОТИВ ЕЛЕKТРОНСKОГ НАСИЉА

Насиље преко интернета, у свету познато као cyberbullying, све је чешће и код нас. Уколико си жртва, или знаш за насиље које се врши над другом особом обавезно пријави старијој особи од поверења, надлежним институцијама.

ПОШТУЈ АУТОРСKА ПРАВА

Кршење ауторских права није само одраз лошег понашања него је и противзаконито. Kада препишеш нешто или преузмеш нечији садржај увек наведи од кога је то преузето.

ПОШТУЈ ПРАВИЛА

Разне веб странице, портали, чат  сервиси, форуми, друштвене мреже итд. имају другачија правила која мораш поштовати ако се желиш њима служити. Увек пажљиво прочитај услове коришћења пре него ли безглаво кликнеш да пристајеш, јер када постанеш члан мораш се строго и потпуно држати правила и прописа на које си пристао.

ПОШТУЈ ЗАKОНЕ

Добро запамти: све што је противзаконито у стварном животу противзаконито је и на интернету. Немој се заваравати мислећи да се можеш сакрити иза измишљеног надимка.

Резултат слика за netiquette

ДОБРО ИСТРАЖИ

Интернет је препун информација, али многе су заправо нетачне. Ако желиш расправљати о некој теми, увек тему добро истражи у поузданим изворима (службене странице владе, града, разних института, школа, онлине енциклопедија итд.) и буди сигуран да су информације које дајеш 100% тачне.

Резултат слика за netiquette

KОРИСТИ ЕМОТИKОНЕ

Емотикони су комбинације знакова којима се изражава расположење. Данас, емотикони су својеврсна врста језика без којег поруке, било преко телефона или путем друштвеним мрежа су  готово  незамисливе.

ВЕЛИКА СЛОВА

Немој писати текст само великим словима јер се то може сматрати викањем. Велика слова користе само када је реч  о неком упозорењу или  желите да истакнете нешто што је посебно важно.

Резултат слика за netiquette

Води рачуна шта преузимаш са интернета (download), може се десити да тако преузмеш и вирус и  оштетиш свој рачунар.

Сродна слика

ЧУВАЈ ЗДРАВЉЕ

Огрничи време које проводиш за рачунаром и свим електронским уређајима, јер прекомерна употреба истих може да угрози твоје здравље! У слободно време изађи напоље и играј се са својим другарима, а електронске уређаје користи паметно и контролисано.

Ово је најважнији савет који стоји на последњем месту да бисте га што боље запамтили!

 

Извор:

http://www.pametnoibezbedno.gov.rs/

https://einformatika.wordpress.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Etiquette_in_technology#Netiquette

https://www.netiquette.lu/