Monthly Archives: November 2018

Фестивал науке -Земља будућности

30. новембра, ученици наше школе посетили су  Фестивал науке. Тема овогодишњег фестивала је:

Земља будућности

Kада размишљате о будућности, шта тачно замишљате? Да ли је будућност испуњена градовима на небу? Да ли ћемо у не тако далекој будућности летовати на некој другој планети или ћемо пак бити принуђени да се преселимо тамо? Да ли за нас уопште постоји „друга планета“?

До краја овог века на Земљи ће живети скоро једанаест милијарди људи и притисци за доступност ресурса биће огромни. Управо због тога, крајње је време да научимо како да је сачувамо! Следећих десетак година биће од пресудног значаја за доношење драстичних промена захваљујући којима би човечанство могло да дочека нове векове и миленијуме. Времена је све мање, баш као што су на измаку и природни ресурси од који зависимо сви ми. Kако онда да их искористимо на прави начин? Kако да упрегнемо технологију тако да буде у служби наше планете и свих нас који живимо на њој? Шта за Земљу може да уради појединац, а у чему ћемо бити најбољи ако удружимо снаге?

Зато размислите још једном. Kада говоримо о будућности, можда није право питање шта тачно замишљате, већ шта ћете да урадите за њу? Она не треба да буде мрачна. Може да буде сасвим зелена! Мора да буде за све нас. И почиње управо сада! Добродошли у будућност.

Заспанка за војника

 

Дана 28.11. 2018. године са почетком у 12 часова у Дому културе у Лазаревцу, ученицима је презентован филм „Заспанка за војника“. Ученици петог, шестог,  седмог и осмог разреда из обе смене наше школе са својим одељењским старешинама присуствовали су пројекцији филма.

Дејана Димић, наставница техничког и информатичког образовања

Лего радионица

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

У суботу, 17. новембра 2018. одржали смо секцију за LEGO MINDSTORMS где су се ученици из обе смене састали и успели да направе слона  од Лего коцки. Остало је још да слонче добије програм и да крене са радом.

Завршна горанска радионица

17.11.2018. године У оквиру реализације Пројеката ,, Заштита, очување, вишенаменско коришћење  и подизање свести  и знања о вредностима шума код младих” и спровођења програма едукације за најмлађе припаднике Покрета горана, Покрет горана Србије у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумаљрства и водопривреде, организовао је завршну  горанску  радионицу  на којој је учествовало више  од тридесет екипа од по три члана из свих градова Србије.

Екипа наше школе учествовала је у саставу:

  • Нина Гавриловић 6-6
  • Василије Тодоровић 6-4
  • Лука Бараћ 6-4

На поменутом такмичењу, које је одржано 17.11.2018. године,  Тим наше школе је освојио друго место. Као награду  за одличан пласман, трочлана екипа и ментор, наставница биологије Драгана Петровић, од Покрета горана Србије, су   добили едукативни камп на Тари  у трајању од 7 дана.

Од клинастог писма до илумунације и цртежа

Ученици петог разреда наше школе, чланови историјске секције, учествовали су на креативној радионици Душана Рајшића „Од клинастог писма до илумунације и цртежа“.

.

Фер игра

Дана 16.11.2018. одржана је редовна акција за ученике петог разреда „Фер плеј у спорту“ ! Циљ ове акције је да упозна играче и навијаче са примереним односом на спортским теренима, коректно навијање и играње, уз поштовање противника, саиграча, судија и других навијача. Акценат је на постовању, правила игре, суђења и односа међу свим актерима на и поред терена.

Continue reading… →

Безбедни у саобраћају

Oпштина Лазаревац у сарадњи са Секретаријатом за саобраћај организовала је извођење Представе „Мотори” у циљу едукације из безбедности деце у саобраћају. Представа је одржана 13.11.2018.године са почетком у 12 часова у Центру за културу у Лазаревцу, где су присуствовали ученици наше школе одељења V-2, VI-1 и VI-2.

Дан примирја у Првом светском рату – 11. новембар

Дан примирја у првом светском рату

Дан Примирјa у Првом светском рату обележава се сваке године 11. новембра у знак сећања на примирје потписано између савезника и Немачке, које је означило уједно прекид непријатељстава и крај рата. Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким земљама, у знак сећања на страдале  током рата. Примирје између савезника и Немачке потписано је у железничком вагону у Компијену, Француска.  Прекид непријатељстава званично је ступио на снагу 11. новембра 1918 — једанестог часа, једанестог дана, једанестог месеца.

Continue reading… →

Прослава 52. рођендана наше школе

Дан школе је обележен 26.10.2018.год. свечаним приредбама за ученике и родитеље. Учесници, учитељи и наставници су се потрудили да овај дан прође уз песму, игру и глуму.

Свечана Академија за раднике школе, родитеље и наше пензионере приређена је 27.10.2018.год. са почетком у 18:30 часова у свечаној сали школе.

Continue reading… →

Ширимо кругове пријатељства

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Традиционално у оквиру манифестације “Октобарско звонце”, која се сваке године организује поводом Дана школе, 25.10.2018. год. организована је приредба “Кругови пријатељства” у којој је представљена Република Ирска. Тим поводом гост наше школе била је почасни конзул Ирске у Београду Анн Пешић.

Continue reading… →