Monthly Archives: November 2018

Festival nauke -Zemlja budućnosti

30. novembra, učenici naše škole posetili su  Festival nauke. Tema ovogodišnjeg festivala je:

Zemlja budućnosti

Kada razmišljate o budućnosti, šta tačno zamišljate? Da li je budućnost ispunjena gradovima na nebu? Da li ćemo u ne tako dalekoj budućnosti letovati na nekoj drugoj planeti ili ćemo pak biti prinuđeni da se preselimo tamo? Da li za nas uopšte postoji „druga planeta“?

Do kraja ovog veka na Zemlji će živeti skoro jedanaest milijardi ljudi i pritisci za dostupnost resursa biće ogromni. Upravo zbog toga, krajnje je vreme da naučimo kako da je sačuvamo! Sledećih desetak godina biće od presudnog značaja za donošenje drastičnih promena zahvaljujući kojima bi čovečanstvo moglo da dočeka nove vekove i milenijume. Vremena je sve manje, baš kao što su na izmaku i prirodni resursi od koji zavisimo svi mi. Kako onda da ih iskoristimo na pravi način? Kako da upregnemo tehnologiju tako da bude u službi naše planete i svih nas koji živimo na njoj? Šta za Zemlju može da uradi pojedinac, a u čemu ćemo biti najbolji ako udružimo snage?

Zato razmislite još jednom. Kada govorimo o budućnosti, možda nije pravo pitanje šta tačno zamišljate, već šta ćete da uradite za nju? Ona ne treba da bude mračna. Može da bude sasvim zelena! Mora da bude za sve nas. I počinje upravo sada! Dobrodošli u budućnost.

Zaspanka za vojnika

 

Dana 28.11. 2018. godine sa početkom u 12 časova u Domu kulture u Lazarevcu, učenicima je prezentovan film „Zaspanka za vojnika“. Učenici petog, šestog,  sedmog i osmog razreda iz obe smene naše škole sa svojim odeljenjskim starešinama prisustvovali su projekciji filma.

Dejana Dimić, nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja

Lego radionica

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

U subotu, 17. novembra 2018. održali smo sekciju za LEGO MINDSTORMS gde su se učenici iz obe smene sastali i uspeli da naprave slona  od Lego kocki. Ostalo je još da slonče dobije program i da krene sa radom.

Završna goranska radionica

17.11.2018. godine U okviru realizacije Projekata ,, Zaštita, očuvanje, višenamensko korišćenje  i podizanje svesti  i znanja o vrednostima šuma kod mladih” i sprovođenja programa edukacije za najmlađe pripadnike Pokreta gorana, Pokret gorana Srbije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumaljrstva i vodoprivrede, organizovao je završnu  goransku  radionicu  na kojoj je učestvovalo više  od trideset ekipa od po tri člana iz svih gradova Srbije.

Ekipa naše škole učestvovala je u sastavu:

  • Nina Gavrilović 6-6
  • Vasilije Todorović 6-4
  • Luka Barać 6-4

Na pomenutom takmičenju, koje je održano 17.11.2018. godine,  Tim naše škole je osvojio drugo mesto. Kao nagradu  za odličan plasman, tročlana ekipa i mentor, nastavnica biologije Dragana Petrović, od Pokreta gorana Srbije, su   dobili edukativni kamp na Tari  u trajanju od 7 dana.

Od klinastog pisma do ilumunacije i crteža

Učenici petog razreda naše škole, članovi istorijske sekcije, učestvovali su na kreativnoj radionici Dušana Rajšića „Od klinastog pisma do ilumunacije i crteža“.

.

Fer igra

Dana 16.11.2018. održana je redovna akcija za učenike petog razreda „Fer plej u sportu“ ! Cilj ove akcije je da upozna igrače i navijače sa primerenim odnosom na sportskim terenima, korektno navijanje i igranje, uz poštovanje protivnika, saigrača, sudija i drugih navijača. Akcenat je na postovanju, pravila igre, suđenja i odnosa među svim akterima na i pored terena.

Continue reading… →

Bezbedni u saobraćaju

Opština Lazarevac u saradnji sa Sekretarijatom za saobraćaj organizovala je izvođenje Predstave „Motori” u cilju edukacije iz bezbednosti dece u saobraćaju. Predstava je održana 13.11.2018.godine sa početkom u 12 časova u Centru za kulturu u Lazarevcu, gde su prisustvovali učenici naše škole odeljenja V-2, VI-1 i VI-2.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

Dan primirja u prvom svetskom ratu

Dan Primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra u znak sećanja na primirje potpisano između saveznika i Nemačke, koje je označilo ujedno prekid neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum proglašen je kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim zemljama, u znak sećanja na stradale  tokom rata. Primirje između saveznika i Nemačke potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu, Francuska.  Prekid neprijateljstava zvanično je stupio na snagu 11. novembra 1918 — jedanestog časa, jedanestog dana, jedanestog meseca.

Continue reading… →

Proslava 52. rođendana naše škole

Dan škole je obeležen 26.10.2018.god. svečanim priredbama za učenike i roditelje. Učesnici, učitelji i nastavnici su se potrudili da ovaj dan prođe uz pesmu, igru i glumu.

Svečana Akademija za radnike škole, roditelje i naše penzionere priređena je 27.10.2018.god. sa početkom u 18:30 časova u svečanoj sali škole.

Continue reading… →

Širimo krugove prijateljstva

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Tradicionalno u okviru manifestacije “Oktobarsko zvonce”, koja se svake godine organizuje povodom Dana škole, 25.10.2018. god. organizovana je priredba “Krugovi prijateljstva” u kojoj je predstavljena Republika Irska. Tim povodom gost naše škole bila je počasni konzul Irske u Beogradu Ann Pešić.

Continue reading… →