Monthly Archives: December 2018

Vežba evakuacije

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

U petak, 28.12.2018. godine, u našoj školi održana je pokazna vežba evakuacije učnika i zaposlenih u slučaju elementarnih nepogoda. Vežba je završetak uspešne obuke za delovanja u nesrećama koju Crveni Krst Lazarevaca sprovodi već tri meseca sa učencima trećeg razreda čiju su edukatori naši osmaci, članovi sekcije Prve pomoći. Postignuto je sjajno vreme evakuacije od 2 min 48 sekundi za 500 učenika i 50-tak zaposlenih čime smo pokazali da da je naša škola bezbedno mesto.

Novogodišnja izložba posebne nastave

U sredu, 26.12.2018. godine, održana je Novogodišnja izložba i prodaja ukrasa učenika posebne nastave. U toku meseca decembra deca su vredno radila i pravila kapice od vunice, ukrase za jelku od drvenih oblica, koristila dekupaž tehniku itd. Sve ovo je moglo da se pogleda i kupi u holu škole. Bravo za sve učenike!

Najlepši ukras za jelku

Prvo mesto
Drugo i treće mesto

Na konkursu za najlepši novogodišnji ukras pobedio je rad učenika iz posebne nastave, pod nazivom Zimska bašta. U pitanju je vrh za jelku. Drugo i treće mesto osvojili su učenici III-6.

Učenici naše škole su još jednom pokazali da su kreativni i maštoviti. Bravo!

Humanitarna akcija “Čarobni štapić”

U četvrtak, 27. decembra, u Osnovnoj školi “Dule Karaklajić” održaće se, po četvrti put, humanitarna akcija “Čarobni štapić”.
Prodajna izložba biće postavljena u holu mlađih učenika. U okviru akcije održaće se i utakmica “Između dve vatre” na kojoj će učestvovati roditelji, kolege Dulovci i učenici.
Sav prikupljen novac bice podeljen učenicima kojima je materijalna pomoć potrebna.
Pozivam Vas da dođete, da se družimo i tako pomognemo onima kojima naše malo znači mnogo!

Učenici na obuci o delovanje u nesrećama

U našoj školi je tokom prethodna dva meseca održana obuka za učenike trećih razreda na temu delovanja u nesrećama. Radionice su držali edukatori Crvenog krsta Lazarevac i kao demonstratori učenici osmog razreda, članovi sekcije Prve pomoći. Nakon obuke trećaka, učenicima od 5. do 8. razreda A smene održane su radionice na temu delovanja u nesrećama i upućeni su u sprovođenje evakuacije u školi ako se nesreća desi. Krajnji cilj obuke je vežba evakuacije koja će biti sprovedena u A smeni 28.12. tokom šestog časa.

Planetarijum

10. decembra u našoj školi je postavljen mobilni planetarijum koji su posetili učenici od prvog do četvrtog razreda. Tom prilikom izložene su i makete svemirskih letelica, pa su naši učenici imali jedan pravi „astronomski dan”.

Izlet Novinarske i Istorijske sekcije

Dana 3. decembra 2018. god. realizovan je izlet Novinarske i Istorijske sekcije na relaciji  Lazarevac  – Dolovo – Pančevo.

    U Dolovu smo posetili etno kuću porodice Stajić koja datira iz 1725. god. Sagrađena je od naboja, nekada je bila prekrivena trskom.Ognjište je građeno  iz centralnog dela, očuvano je, a nakon toga se širilo. Delimično je restaurisana i 1850. god. trska je zamenjena crepom. Ostale zgrade su stare od 100 do 300 godina.

   Znamenitosti Dolova su i njegove dve crkve Mala (Gornja) i Velika (Donja) crkva. Obe su posvećene Sv.Nikolaju. Mala crkva je sagrađena 1888.god.na mestu starije crkve iz 1765.god. Ikonostas je oslikao Paja Jovanović  1901.god. Velika crkva je sagrađena 1811.god. Ikonostas je uradio Jovan Popović iz Opova.

     Poseta Pančevu započela je obilaskom trga Đorđa Vajferta i šireg gradskog jezgra. Prvi industrijski objekat na Balkanu je stara „Vajfert“ pivara osnovana 1722. god. Stara industrijska zona na levoj obali Tamiša uvrštena je 2004.god. u Regionalni program za kulturno i prirodno nasleđe Jugoistočne Evrope. Obilazak smo završili posetom Narodnom muzeju koji je smešten u Zgradi magistrata sagrađenom od 1833 – 1838.god.

Katarina Milinović, nastavnik istorije

Poseta sekcije Prve pomoći predavanju o sidi

1.decembar – Svetski dan borbe protiv side obeležen je predavanjem u Grdaskoj Opštini u organizaciji Kancelarije za mlade i Doma zdravlja iz Lazarevca.

Predavanju su prisustvovali članovi sekcije Prve pomoći naše škole i nastavnik biologije Dragana Stanišić. O ovoj smrtonosnoj bolesti predavanje je održala doktorka iz Doma zdravlja sa posebnim osvrtom na mogućnosti zaraze, načine prevencije i načine testiranja ako postoji sumlja da je osoba zaražena. Učenike je uputila i na to kako se sida ne prenosi i apelovala na njih da obolele osobe treba prihvatiti kao ravnopravne članove kolektiva i društva a ne izložiti ih diskriminaciji što je veoma čest slučaj.

Učenici nisu čuli ništa više o ovoj bolesti i virusu od onog što obrađuju u okviru gradiva u sedmom razredu, pa nisu bili zainteresovani da postavljaju pitanja.

Mr Dragana Stanišić, nastavnik biologije

„Trojanski konj“

Učenici petog razreda naše škole, članovi istorijske sekcije, učestvovali su na kreativnoj radionici Dušana Rajšića „Trojanski konj“.